Als particulier heeft u het voorbije jaar wellicht wel eens nagedacht over hoe u uw elektriciteitsvoorziening kan optimaliseren. Dat geldt ook voor heel wat grote bedrijven, waarvan verschillende in Aspiravi een partner vonden om hun stroomvraagstuk aan te pakken. Zo werden de twee windturbines langs het Albertkanaal in Ham die sinds 2016 operationeel zijn, van het openbaar net gekoppeld en rechtstreeks op het net van het nabijgelegen Nike aangesloten. Het gaat hier om een directe lijn waarbij 100% van de lokaal geproduceerde stroom door het logistieke centrum van het sportbedrijf wordt afgenomen. Eenzelfde directe lijn werd eerder ook al voorzien bij de bouw van de windturbine op het bedrijventerrein d’Arta in Ardooie (2022), Harol in Diest (2021) en bij de bouw van 2 windturbines bij Aperam in Genk (2016).
Opbouw windturbine Ardooie |
Opbouw windturbine Diest |
|
|
Een gelijkaardige, maar indirecte stroomvoorziening werd recent overeengekomen met de Brusselse openbare vervoersmaatschappij MIVB. Zij zullen 100% van de geproduceerde groene stroom door de recent gebouwde windparken in Pelt, Ruddervoorde en Wervik afnemen. Dat gebeurt niet met een rechtstreekse lijn, maar via een tussenpartij die het geproduceerde volume aan stroom van Aspiravi Energy afneemt en aan MIVB levert. Op die manier kan het bedrijf een forse vergroening van haar stroomafname en -verbruik doorvoeren.
Opbouw windturbines Ruddervoorde |
Open Bedrijvendag windturbines Wervik |
|
|
Een ander voorbeeld zijn de zonnepanelen van Hasselt Centrale Werkplaatsen die worden aangesloten op een recent geplaatste batterij die Aspiravi beheert, zodat een eventueel teveel aan groene stroomproductie tijdens piekmomenten niet verloren gaat, maar ’s nachts nog gebruikt kan worden. Oorspronkelijk diende de batterij louter ter stabilisering van het net, maar dit nieuwe opzet is ook een voorbeeld van een duurzamere energievoorziening voor grote afnemers. Met het oog op de toekomst beoogt Aspiravi nog meer dergelijke overeenkomsten op te zetten en te realiseren.