Citymesh en Aspiravi organiseerden succesvolle test met drones en windturbines

Windturbines en drones, het lijkt op het eerste zicht misschien geen goeie combinatie. Maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. Drones worden steeds vaker ingezet voor langere afstanden waarbij de piloot het toestel niet in zicht heeft. Het is dan ook cruciaal om te weten hoeveel afsand een drone minimaal moet houden van windturbines. Zo worden de actiegebieden van de drones niet noodzakelijk beperkt met grote no-fly zones in de buurt van windparken.

Daarom voerde Aspiravi samen met Citymesh, dat onder meer drones voor hulpdiensten aanstuurt, onlangs enkele testen uit nabij het windpark in Lommel, om te zien hoe dicht een drone bij een windturbine stabiel kan vliegen. Windturbines verplaatsen door hun wieken heel wat lucht waardoor er turbulentie ontstaat in het zog van de wieken. De minimale afstand die aangehouden moet worden is dan ook sterk afhankelijk van de grootte van de drone en de hoogte en rotordiameter van de windturbine. Door de testvluchten met verschillende drones, slaagde Citymesh erin om een minimale veilige afstand te bepalen, zodat drones binnenkort ook ingezet kunnen worden in gebieden waar veel windturbines staan, zoals havens.

Die drones worden trouwens ook ingezet voor het leveren van pakketjes en inspecties van hoge infrastructuren zoals windturbines. In onderstaande video ziet u hoe de testvluchten die Citymesh samen met Aspiravi organiseerde in Lommel verlopen zijn.