Herfststorm zorgt voor record aan stroomverbruik uit windenergie

Een kwart van het Europese stroomverbruik werd gisteren gedekt door windenergie. Een Europees record dat te wijten is aan de zware herfststormen van de jongste dagen, die zowel in Duitsland als in andere Centraal-Europese landen veel schade hebben veroorzaakt.

Zaterdag was maar liefst 24,6 procent van het totale energieverbruik in de Europese Unie afkomstig van windparken. Tot nu toe stond het record op 20 procent. Vooral de Duitse windenergieproductie woog erg zwaar door. De Duitse windparken behaalden een elektriciteitsproductie van 790 gigawattuur, goed voor 10 procent van het energieverbruik in de landen van de Europese Unie. In Duitsland verzorgden de windparken zelfs 61 procent van het totale stroomverbruik. Er was vooraf al voorspeld dat de windenergieproductie in Duitsland zou pieken. Daardoor daalde de prijs voor aankoop van elektriciteit tijdens het weekend dramatisch.

Ook het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Denemarken behoorden tot de top 5 van grootste windenergieproducenten. Het aandeel van de windparken in het nationaal energieverbruik lag er ruim boven de 20 procent.

Denemarken was de absolute topper. Met 108,5 procent was het het enige land waarvan de windenergieproductie hoger lag dan het nationale energieverbruik. Kopenhagen zou veel mogelijkheden hebben om hun groene energie uit te voeren naar bijvoorbeeld de Noordelijke Scandinavische landen.

In België was windenergie zaterdag goed voor een 15 procent van het energieverbruik. Vooral de windparken in de Noordzee produceerden veel energie.