Lommel Kristalpark retrofit

Een prestigieus project van de Aspiravi-groep in 2022: de retrofit én uitbreiding van het windpark op Lommel Kristalpark. Acht bestaande windturbines werden vervangen door zes performantere exemplaren en er kwamen nog eens zes extra windturbines bij. Het maakte van dit project meteen het grootste windpark van Vlaanderen dat in één keer werd opgebouwd. De 12 nieuwe windturbines samen hebben een geïnstalleerd vermogen van 43,2 MW en produceren groene stroom voor het gemiddeld jaarlijks verbruik van 27.400 gezinnen. Bovendien wordt met dit project jaarlijks een CO2-uitstoot van 46.000 ton vermeden.


Project Aspiravi nv - blauwe windturbines op de kaart
Deze projectpagina omvat info over het retrofitproject van Aspiravi nv en over het uitbreidingsproject van Lommel Win(d)t nv.


02/06/2023: Gisteren, op 1 juni, werd het vernieuwde windpark in Lommel officieel ingeuldigd in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir en burgemeester Bob Nijs. Aspiravi en Lommel win(d)t ontvingen er ook meer dan 500 lagereschoolkinderen die er dankzij Aspiravi on the Road alles te weten kwamen over windenergie. Het volledige verslag van de inhuldiging in Lommel vindt u hier terug.

15/09/2022: De bouw van de nieuwe windturbines in Lommel Kristalpark werd afgerond. Hieronder vindt u enkele foto's van de opbouw van de windturbines en van de afgewerkte windturbines.

04/08/2022: Naar aanleiding van de opbouw van de windturbines in Lommel Kristalpark, werd vandaag dit persbericht uitgestuurd. Hieronder vindt u enkele foto's vanop de werf.

23/12/2021: Vandaag verscheen er een artikel in Het Laatste Nieuws en op Limburgnieuws.be over de funderingswerken in Lommel.

22/12/2021:Naar aanleiding van de funderingswerken voor de 12 nieuwe windturbines op Lommel Kristalpark werd vandaag dit persbericht uitgestuurd. Hieronder ziet u enkele foto's van de verschillende fasen van de funderingswerken.

8/11/2021: Naar aanleiding van de demontage van de 8 Aspiravi-windturbines op Lommel Kristalpark werd vandaag dit persbericht uitgestuurd.

17/11/2021: De demontage van de 8 bestaande Aspiravi-windturbines die vervangen worden door 6 nieuwe en meer performante exemplaren, is volop aan de gang. 4 van de 8 oude windturbines worden opnieuw opgebouwd in Engeland, de overige 4 krijgen via fabrikant Vestas een tweede leven in Oekraïne.
 
Intussen worden er ook al nieuwe funderingen aangelegd voor de bouw van de 6 vervangende windturbines en van de 6 nieuwe, bijkomende Lommel Win(d)t turbines.

08/10/2021: De voorbereidende grondwerken zitten momenteel in de laatste fase. Daarbij worden de kraanvlakken van zowel de 8 te demonteren windturbines als van de 12 nieuw te bouwen exemplaren aangelegd en worden de nodige toegangswegen voorzien. Intussen zijn ook de funderingswerken voor 3 nieuwe windturbines gestart en zijn de kabelwerken volop aan de gang. Er zijn reeds een tiental boringen uitgevoerd en enkele kilometers kabel aangelegd.

In de tweede helft van oktober kan dan de demontage van de 8 te vervangen windturbines beginnen. De eigenlijke opbouw van de 12 windturbines (6 retrofit + 6 uitbreiding) is voorzien tussen juni en oktober volgend jaar. Dat maakt van dit project meteen ook het grootste windpark van Vlaanderen dat in één fase wordt opgebouwd.

01/09/2021: De bouwwerkzaamheden voor dit project zullen weldra opgestart worden. Van zodra dat het geval is zal u op deze projectpagina regelmatig een update van de stand van zaken terugvinden, met onder andere foto's, persberichten en artikelen die in de lokale pers verschijnen.

17/06/2021: Vlaams minister van o.a. energie en omgeving Zuhal Demir bezocht ons windpark op Lommel Kristalpark en maakte een klim tot boven in de gondel van een windturbine. Van daaruit had ze zicht op de 8 bestaande Aspiravi-windturbines die volgend jaar vervangen worden door 6 meer performante exemplaren, alsook op de locatie waar er volgend jaar 6 bijkomende Lommel Win(d)t exemplaren gebouwd worden. Hieronder kan u enkele foto's en een reportage van TV Limburg bekijken.

02/09/2019: Heeft u vragen over dit project? Kom dan langs op de informatievergadering op 12 september 2019 om 19u in het Huis van de Stad, Hertog Janplein 1, Lommel. Na de toelichting is er mogelijkheid om vragen te stellen.

31/08/2019: Aspiravi nv heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het vervangen van 8 oude windturbines door 6 nieuwe. De nieuwe windturbines zullen veel performanter zijn en stroom produceren voor 13.200 gezinnen.
Gedurende de periode van openbaar onderzoek (31/08/19 tem 29/09/19), zal Aspiravi de omwonenden uitgebreid informeren op een informatievergadering.

Via deze link kunt u dit project in het omgevingsloket raadplegen.

Technische gegevens

Aantal turbines
6
Aantal gezinnen
13.500
Vermogen
21.06 MW
Eigenaar
Aspiravi
Aandeel Aspiravi
100 %

Wind op land